Commissioning en Qualification in Haarlem

Iris  maakt ondertussen reeds enkele jaren deel uit van het A-Team. Met een diploma Industrieel Ingenieur Biochemie op zak, startte ze in 2018 haar carrière bij Advipro als Test en Qualification Engineer. In haar eerste projecten verdiepte ze zich in de wereld van “Lab Equipment Validation” en “Computerized System Validation” bij J&J in Beerse.

In mijn eerste projecten leerde ik over hoe ik moest aantonen dat een laboratorium toestel of systeem met grote zekerheid in staat is om bedoelde resultaten, met nodige nauwkeurigheid en borging van kwaliteit, op te leveren. Dit is van essentieel belang binnen de farmaceutische industrie, aangezien deze systemen gebruikt worden om te verzekeren dat geproduceerde geneesmiddelen veilig en doeltreffend door patiënten gebruikt kunnen worden.

Mijn eerste buitenlandse projectervaring deed ik op in een sterilisatie validatie project bij MSD in Oss (NL). De doelstelling in dit uitdagende project was de ontwikkeling en validatie van een zo efficiënt mogelijke methode om productielijnonderdelen, die in contact komen met geneesmiddelen tijdens het productieproces, te steriliseren.

Tijdens mijn eerste project ervaringen kon ik steeds rekenen op de ondersteuning van mijn Advipro collega’s. Dat teamwerk hét kenmerk is van Advipro is me zeker niet ontgaan!

Commissioning en Qualification in Haarlem

Begin 2021 ben ik gestart aan een nieuw avontuur bij MSD in Haarlem (NL). Na een superleuke “buitenlandse” project ervaring te hebben gehad in Oss, samen met een groepje geweldige A-Team collega’s, kon dit niet anders dan opnieuw een aangename en leerrijke ervaring worden.

Ondertussen ben ik helemaal ingewerkt als Commissioning en Qualification (C&Q) Specialist. In deze functie zorg ik ervoor dat verschillende farmaceutische faciliteiten alsook de apparatuur erin, zullen functioneren zoals vereist en goedgekeurd door de regelgevende instanties die de daarvoor nodige bevoegdheid hebben. Denk hierbij onder andere aan FDA, FAGG, EMA.

Momenteel ben ik betrokken bij een reeks verschillende projecten. Deze variëren van de commissioning en kwalificatie van nieuwe producten en verpakkingslijnen, kwaliteitscontrole apparatuur en koelinstallaties, tot de commissioning en kwalificatie van een nieuw intern logistiek systeem voor het transport van verpakte geneesmiddelen naar de opslagruimte. Hierbij werk ik mee aan het opstellen van de kwalificatiestrategie, zodat ten alle tijde gewaarborgd is dat een proces kwaliteitsvol en betrouwbaar verloopt. Ik kom met veel mensen uit verschillende functies in contact (van operators, onderhouds- en reliability engineers, farmaceutische specialisten tot kwaliteitsmedewerkers en projectleiders), wat het werk interessant en gevarieerd maakt.

Omdat Haarlem niet bij de deur is, verblijf ik af en toe in een tof, gezellig hotel. Van hieruit wandel ik ’s avonds geregeld naar de stad voor een (bakkie) koffie, een ijsje of een winkel uitstapje. Met de trein ben je op een kwartiertje in Amsterdam. De zee (Zandvoort) is 10 minuten rijden. Ideaal om eventjes uit te waaien na een drukke werkdag!